Maso  Počet produktů: 156

Maso
Masem rozumíme všechny poživatelné části teplokrevných a studenokrevných zvířat se šlachami, vazivem, tukem i cévami. Převážnou část masa tvoří svalovina. Svalová tkáň se skládá z velmi jemných svalových vláken, které jsou obaleny tenkou blankou. Určité počty těchto vláken se spojují do snopců. Svazky snopců tvoří samostatný sval. Maso obsahuj...
Masem rozumíme všechny poživatelné části teplokrevných a studenokrevných zvířat se šlachami, vazivem, tukem i cévami. Převážnou část masa tvoří svalovina. Svalová tkáň se skládá z velmi jemných svalových vláken, které jsou obaleny tenkou blankou. Určité počty těchto vláken se spojují do snopců. Svazky snopců tvoří samostatný sval. Maso obsahuje 50- 80% vody, 15- 23% bílkovin, 2-50% tuku, malý podíl sacharidů (glykogen), z minerálních látek fosfor, draslík, vápník, hořčík, sodík, železo, vitamíny B1,B2, PP, A. Zabarvení masa ovlivňuje svalové barvivo myoglobin (svaly namáhané pohybem jsou na myoglobin bohatší, mladá zvířata ho mají méně). Maso je jednou ze základních potravin.
Zobrazit

Podkategorie

Vepřové maso
Vepřové maso je jemně vláknité růžové až světle červené a má osobitou lahodnou vůni. Svalovina je prorostlá tukem, obsahuje 20 až 40% tuku. Vzhledem k obsahu tuku má vepřové maso vyšší energetickou hodnotu a je tím také hůře stravitelné. Chutˇ vepřového masa je ovlivněna věkem a způsobem krmení.
Vepřové droby
Vnitřnosti, nebo také droby, jsou poživatelné části z jatečných zvířat. Z výživového hlediska mají klady i zápory. Kladem je vysoký obsah vitamínů, minerálů a bílkovin. Záporem je, že se v nich ukládají těžké kovy, které se dostávají do těla stravou. Upravujeme je vždy čerstvé, protože jsou prokrvené a rychle se kazí.
Hovězí maso
Hovězí maso se získává z jalovic, krav, býků a volů (vykastrovaných býků). Má cihlově červenou až hnědočervenou barvu. Patří k biologicky nejhodnotnějším druhům masa. Maso z jalovic je světle červené, tuk je světlý až bílý. Maso z volů je hnědočervené, mramorově prorostlé tukem a je jemně vláknité. Maso z býků je hrubě vláknité, houževnaté a obsahuje málo tuku. Maso z krav, zejména starších, má tužší, hrubě vláknitou svalovinu s menším mnonožstvým tuku.
Hovězí droby
Hovězí vnitřnosti mají vysoký obsah ochraných látek – nerostné látky (železo, fosfor) a vitamínů (A, B, C, D). Obsahují také plnohodnotné bílkoviny.
Telecí maso a droby
Telecí maso je bledě růžové až růžové, jemně vláknité, měkké konzistence a libové. Obsahuje více vody než maso hovězí. Vzhledem k malému podílu tuku je lehce stravitelné a vhodné na dietní a dětskou výživu. Telecí maso má příjemnou chutˇ s vůní po mléce.
Jehněčí maso
Jehněčí maso je ze savých nebo dokrmovaných mladých kusů ovcí a beranů ve věku 3 – 6 měsíců. Hmotnost celých kusů je 15 - 20 kg. Jde o kvalitní maso bílé, velmi jemné a dobře stravitelné, čímž splňuje dnešní požadavky na zdravou a plnohodnotnou výživu. Kromě své typické vůně, chutě a dobré stravitelnosti se jehněčí maso vyznačuje vysokým obsahem důležitých aminokyselin, vitamínů a minerálních látek. Díky svému složení příznivě ovlivňuje metabolismus cholesterolu a je vhodné i pro bezlepkovou dietu.
Drůbeží maso
Drůbeží maso obsahuje méně tuku a tím je významné z hlediska zdravé výživy, tkáň je jemná, křehká a lehce stravitelná a lze ji dobře kombinovat s dalšími potravinami. Ve srovnání s masem ostatních jatečných zvířat, vykazuje nižší energetickou hodnotu, ale vyšší obsah hodnotných lehce stravitelných bílkovin, jež obsahují všechny aminokyseliny, nepostradatelné v lidské výživě. Bílá svalovina obsahuje vyšší procento bílkovin než tmavá a nejbohatší na ně kromě kuřecího je i maso krůtí. Jejich výrazně nižší obsah vykazuje vodní drůbež, a to tím nižší, čím více je vykrmená. Drůbeží maso je bohaté na stopové prvky, na draslík, který je důležitý pro svalovou činnost, zejména srdeční, je zdrojem fosforu a obsahuje i železo podporující tvorbu červených krvinek. Obsah minerálních látek ve svalovině celkem dosahuje 1 – 1,5 %.
Zvěřina
Maso zvěřiny je tmavočervené až červenohnědé, je tužší, má malý obsah tuku. Každý druh zvěře má vlastní osobitou chuť a vůni. Maso má vyšší obsah bílkovin, obsahuje vitamíny skupiny B a minerální látky (sodík, draslík, železo, fosfor). Vzhledem k nízkému obsahu tuku je lehce stravitelné.
na stránku
155 Kč za kg

1 kus má hmotnost cca. 100g, surovina je bez tuku a třásní.

129 Kč za kg

Jednotlivé šály mají hmotnost cca. 2 kg, surovina je bez kosti, třásní, kloubních pouzder, tukového krytí a kůže.

119 Kč za kg

Celý kus má hmotnost cca 3,5 kg, surovina je bez kosti, třásní, kolene, kloubních pouzder a kůže. Svalovina je nepotrhaná ( nerozřezaná ), zbavena tukovéko krytí.

131 Kč za kg

Celý kus má hmotnost cca. 4 kg, surovina je s kostí, bez chrupavky a kůže.

144 Kč za kg

Celý kus má hmotnost cca 3 kg, surovina je bez kosti, třásní, chrupavky na horní části a kůže.

143 Kč za kg

Celý kus má hmotnost cca. 4 kg, surovina je bez kosti, tuku a tzv. řetízku.

118 Kč za kg

Celý kus má hmotnost cca 7 kg, kde větší poměr, zhruba 70%, tvoří bok s kostí, zbytek je bok bez kosti tzv. hluchý bok, pokrytí kuží je minimální.

138 Kč za kg

Celý kus má hmotnost cca. 6 kg, surovina je bez kosti a třásní s min. pokrytím kůže.

60 Kč za kg

Celý kus má hmotnost cca 900 až 1000 g, kde je poměr zhruba 30% kost a zbytek svalovina pokrytá kůží. Surovina je od plece oddělená klasickým způsobem ( šikmým řezem ).

91 Kč za kg

Celá půlka váží cca 32 kg, surovina je bez hlavy, laloku, hřbetního sádla, plstního sádla, drobů, paždíku a přední nožičky. Na všech částí vyjímaje kolen a části boku je surovina zbavena tuku a kůže.

132 Kč za kg

Celý kus má hmotnost cca. 1,5 kg, surovina je z boku nebo žebrovité části pečeně kde svalovina je pouze mezi žebry.

36 Kč za kg

Celý kus má hmotnost cca 1 kg, žebra jsou z pečeně nebo krkovice.

Zobrazeno 1 - 12 z 156 položek