Uzeniny  V této kategorii není žádné zboží.

Uzeniny jsou potravinářské výrobky připravené z masa a jiných poživatelných částí zvířat, přísad, pochutin, určené k přímé spotřebě nebo k další tepelné úpravě. Receptury masných výrobků určují přesný podíl jednotlivých surovin v produktu.

Podkategorie

Šunky
Šunkou se rozumí celosvalový masný výrobek, při jehož výrobě se používá nasolené kvalitní maso z vepřové kýty. Šunky se podle komoditní vyhlášky dělí jakostně na šunku nejvyšší jakosti, šunku výběrovou a standardní. Šunka nejvyšší jakosti musí obsahovat nejméně 16 % čistých svalových bílkovin, šunka výběrová 13 % čistých svalových bílkovin a šunka standardní nejméně 10 % čistých svalových bílkovin.
Speciality
Speciality jsou výrobky, zpracovávané náročnými výrobními postupy a jsou vyrobeny z velmi kvalitních surovin (většinou z kýty a pečeně). Uplatnění mají ve studené kuchyni.
Měkké uzeniny
Jedná se o výrobky z mělněného masa vyráběné v drobných velikostech nebo jsou naplněné do střeva větších kalibrů. Vyrábí se jednotlivě nebo v souvislých dlouhých pramenech, které se pak dělí převázáním, přetáčením, sponkováním nebo mechanickým dělením. Jako obal se obvykle používají přírodní střeva a tak se drobné masné výrobky konzumují většinou s obalem. Tyto výrobky jsou tepelně opracované a většinou zauzené. Při výběru masa dáváme přednost masu z mladších kusů zvířat. Toto maso je většinou křehké, šťavnaté a má světlou barvu, která je pro měkké salámy typická.
Trvanlivé salámy
Trvanlivé masné výrobky lze popsat jako masné výrobky, u kterých bylo dosaženo prodloužení trvanlivosti pomocí různých technologických procesů jako např. snížením aktivity vody. K úbytku vody dochází při jejich sušení. Trvanlivé výrobky rozdělujeme do dvou skupin a to jsou výrobky trvanlivé tepelně opracované a fermentované trvanlivé masné výrobky.
Klobásy
Klobásy jsou vyráběné z mletého masa s přidáním různých ingrediencí v pikantní, a kořeněné chutě. Po tepelné úpravě studeným nebo teplým kouřem v udírně dostávají klobásy svojí charakteristickou chuť a vůni.
Uzená masa

Uzené maso je masný výrobek který se vyrábí uzením v udírnách teplým nebo studeným kouřem. Uzená masa pro svojí charakteristiku obshaují klasickou sůl nebo dusitanovou směs. Maso se solí na sucho nebo do láku s možností přídavkem nejrůznějších ingrediencí. Uzená masa mají svou specifickou vůni a chuť podle přípravy naložení a uzení.

Paštiky
Paštiky kladou důraz na skladbu suroviny a způsob mělnění a míchání, proto jsou řazeny mezi nejnáročnější skupinu vařených výrobků. Jako hlavní suroviny pro výrobu slouží vepřové maso výrobní, vepřové kůže a droby, ze kterých největší podíl tvoří játra. Tvoří skupinu jemných, hrubozrnných, roztíratelných a krájitelných játrových výrobků. Technologie výroby je podřízena požadavkům na výslednou konzistenci a způsob tepelného opracování. Jemné játrovky by měly být lehce roztíratelné, bez tvořící se krupičky a oddělujícího se tuku, který se vyskytuje u hrubozrnných, přičemž dotváří pocit tradičního výrobku.