Maso  V této kategorii není žádné zboží.

Masem rozumíme všechny poživatelné části teplokrevných a studenokrevných zvířat se šlachami, vazivem, tukem i cévami. Převážnou část masa tvoří svalovina. Svalová tkáň se skládá z velmi jemných svalových vláken, které jsou obaleny tenkou blankou. Určité počty těchto vláken se spojují do snopců. Svazky snopců tvoří samostatný sval. Maso obsahuje ...

Masem rozumíme všechny poživatelné části teplokrevných a studenokrevných zvířat se šlachami, vazivem, tukem i cévami. Převážnou část masa tvoří svalovina. Svalová tkáň se skládá z velmi jemných svalových vláken, které jsou obaleny tenkou blankou. Určité počty těchto vláken se spojují do snopců. Svazky snopců tvoří samostatný sval. Maso obsahuje 50- 80% vody, 15- 23% bílkovin, 2-50% tuku, malý podíl sacharidů (glykogen), z minerálních látek fosfor, draslík, vápník, hořčík, sodík, železo, vitamíny B1,B2, PP, A. Zabarvení masa ovlivňuje svalové barvivo myoglobin (svaly namáhané pohybem jsou na myoglobin bohatší, mladá zvířata ho mají méně). Maso je jednou ze základních potravin.

Zobrazit

Podkategorie

Vepřové maso
Vepřové maso je jemně vláknité růžové až světle červené a má osobitou lahodnou vůni. Svalovina je prorostlá tukem, obsahuje 20 až 40% tuku. Vzhledem k obsahu tuku má vepřové maso vyšší energetickou hodnotu a je tím také hůře stravitelné. Chutˇ vepřového masa je ovlivněna věkem a způsobem krmení.
Vepřové droby
Vnitřnosti, nebo také droby, jsou poživatelné části z jatečných zvířat. Z výživového hlediska mají klady i zápory. Kladem je vysoký obsah vitamínů, minerálů a bílkovin. Záporem je, že se v nich ukládají těžké kovy, které se dostávají do těla stravou. Upravujeme je vždy čerstvé, protože jsou prokrvené a rychle se kazí.
Hovězí maso
Hovězí maso se získává z jalovic, krav, býků a volů (vykastrovaných býků). Má cihlově červenou až hnědočervenou barvu. Patří k biologicky nejhodnotnějším druhům masa. Maso z jalovic je světle červené, tuk je světlý až bílý. Maso z volů je hnědočervené, mramorově prorostlé tukem a je jemně vláknité. Maso z býků je hrubě vláknité, houževnaté a obsahuje málo tuku. Maso z krav, zejména starších, má tužší, hrubě vláknitou svalovinu s menším mnonožstvým tuku.
Hovězí droby
Hovězí vnitřnosti mají vysoký obsah ochraných látek – nerostné látky (železo, fosfor) a vitamínů (A, B, C, D). Obsahují také plnohodnotné bílkoviny.
Telecí maso
Telecí maso je bledě růžové až růžové, jemně vláknité, měkké konzistence a libové. Obsahuje více vody než maso hovězí. Vzhledem k malému podílu tuku je lehce stravitelné a vhodné na dietní a dětskou výživu. Telecí maso má příjemnou chutˇ s vůní po mléce.
Jehněčí maso
Jehněčí maso je ze savých nebo dokrmovaných mladých kusů ovcí a beranů ve věku 3 – 6 měsíců. Hmotnost celých kusů je 15 - 20 kg. Jde o kvalitní maso bílé, velmi jemné a dobře stravitelné, čímž splňuje dnešní požadavky na zdravou a plnohodnotnou výživu. Kromě své typické vůně, chutě a dobré stravitelnosti se jehněčí maso vyznačuje vysokým obsahem důležitých aminokyselin, vitamínů a minerálních látek. Díky svému složení příznivě ovlivňuje metabolismus cholesterolu a je vhodné i pro bezlepkovou dietu.
Drůbeží maso čerstvé
Drůbeží maso obsahuje méně tuku a tím je významné z hlediska zdravé výživy, tkáň je jemná, křehká a lehce stravitelná a lze ji dobře kombinovat s dalšími potravinami. Ve srovnání s masem ostatních jatečných zvířat, vykazuje nižší energetickou hodnotu, ale vyšší obsah hodnotných lehce stravitelných bílkovin, jež obsahují všechny aminokyseliny, nepostradatelné v lidské výživě. Bílá svalovina obsahuje vyšší procento bílkovin než tmavá a nejbohatší na ně kromě kuřecího je i maso krůtí. Jejich výrazně nižší obsah vykazuje vodní drůbež, a to tím nižší, čím více je vykrmená. Drůbeží maso je bohaté na stopové prvky, na draslík, který je důležitý pro svalovou činnost, zejména srdeční, je zdrojem fosforu a obsahuje i železo podporující tvorbu červených krvinek. Obsah minerálních látek ve svalovině celkem dosahuje 1 – 1,5 %.
Drůbeží maso zmražené
Drůbeží maso obsahuje méně tuku a tím je významné z hlediska zdravé výživy, tkáň je jemná, křehká a lehce stravitelná a lze ji dobře kombinovat s dalšími potravinami. Ve srovnání s masem ostatních jatečných zvířat, vykazuje nižší energetickou hodnotu, ale vyšší obsah hodnotných lehce stravitelných bílkovin, jež obsahují všechny aminokyseliny, nepostradatelné v lidské výživě. Bílá svalovina obsahuje vyšší procento bílkovin než tmavá a nejbohatší na ně kromě kuřecího je i maso krůtí. Jejich výrazně nižší obsah vykazuje vodní drůbež, a to tím nižší, čím více je vykrmená. Drůbeží maso je bohaté na stopové prvky, na draslík, který je důležitý pro svalovou činnost, zejména srdeční, je zdrojem fosforu a obsahuje i železo podporující tvorbu červených krvinek. Obsah minerálních látek ve svalovině celkem dosahuje 1 – 1,5 %.